Make your own free website on Tripod.com

 

Arenatitel.gif (1754 bytes)

De Bouw

Over de bouw van de Amsterdam ArenA is lang gediscussieerd. De plannen komen eigelijk voort uit de mislukte poging om deOlympische Spelen in 1992 naar Amsterdam te halen. Voor dit doel voldeed het oude Olympisch Stadion uit 1928 niet meer. In de ontwerpschetsen en architect Rob Schuurman werd de bouw van een atletiekbaan en een aparte evenementenhal opgenomen. Tegelijkertijd was ook Ajax op zoek naar een nieuwe accomodatie. Voor Ajax was het oude Ajax-stadion 'de Meer' niet toereikend om op internationaal topniveau mee te komen.

Als enige stadion in Europa heeft het een zogenaamd telescopisch dak. Binnen 20 minuten kan het geopend of gesloten worden. Net als het oude Olympisch Stadion kan de Amsterdam ArenA voor multi-functionele doeleinden worden gebruikt. Het is ondermeer de thuisbasis van de American footballclub de Amsterdam Admirals en er vinden regelmatig, congressen, popconcerten en andere evenementen plaats.

De Financiering

De gemeente Amsterdam, Ajax en ABN/AMRO financierden de basis voor het stadion. Amsterdam was zeer genegen aan het project bij te dragen omdat de ArenA goed pastte binnen het te voeren parkeerbeleid. De ArenA heeft een goede verbinding met het openbaar vervoer naar de stad en onder het stadion werd een parkeergarage, het transferium, aangelegd met plaats voor enkele duizenden auto's.

Voor de overige financiering werden er zogenaamde founder contracten getekend. Het zakenleven had het voetbal ontdekt en het Stadion Amsterdam NV ging in zee met Grolsch, Philips, PTT Telecom en Bouwcombinatie Stadion. Toen ook in een later stadium de ABN/AMRO, Amsterdam RAI, Coca Cola en SENS (Staatsloterij) als founders toetraden kon op 26 november 1993 de eerste paal in de grond worden geslagen.

De motor achter deze plannen was Ajax-bestuurslid Commerciele zaken Uri Coronel. Hij realiseerde zich terdege dat in het moderne voetbal het voortbestaan van Ajax op topniveau geen kansen had zonder sponsoring.

Problemen

Op 14 augustus verrichtte koningin Beatrix de officiŽle opening van de Amsterdam ArenA en al snel bleek dat de voetbaltempel van Nederland met de nodige problemen kampte. Er ontstond onenigheid over het gebruik van de naam ArenA met een Jeugdhotel en zalencentrum dat dezelfde naam droeg. Een aantal keer moest de grasmat worden vervangen en het dak lekte op enige plaatsen. Tot overmaat van ramp leed Ajax sinds jaren weer enige thuisnederlagen. Iedereen, supporters en spelers, moest wennen aan het nieuwe huis.

Succes

In de eerste zeven maanden na de opening heeft de Arena ruim anderhalf miljoen bezoekers getrokken. Naast de thuiswedstrijden van Ajax, waren de concerten van Tina Turner (145.000 bezoekers) en Michael Jackson (147.000 bezoekers) de onbetwiste trekkers. In het eerste seizoen trokken de wedstrijden in de Arena gemiddeld 48.200 bezoekers.

Feiten

Afmetingen:                235 meter lang, 180 meter breed en 75 meter hoog

Grondoppervlakte:    35.000 m2.

Telescopisch dak:      2 bewegende panelen van 36 x 105 meter oppervlakte 32.000 m2 waarvan 18.000 m2                                    transparant.

Fundering:                  1.673 palen van elk 22 meter lang

 Materialen gebruikt:  4.000 ton staal en 70.000 m3 beton

Capaciteit:                 51.324 bezoekers; 22.000 plaatsen in de benedenring; 9 founder-lounges met 10 plaatsen; 54                                   sky-boxen met elk 10 plaatsen; 202 Vip plaatsen: 1.382 business-seats; 216 vaste plaatsen voor                                    de pers; 4.200 aandeelhoudersplaatsen; 100 rolstoelplaatsen; 1000 plaatsen voor gezinnen; 700                                     voor AOW-ers; 28.000 plaatsen in de bovenring

Arenanacht.gif (125376 bytes)

De Amsterdam Arena